Vernissage på egen hand: Augusta Lundin. Sveriges första modehus
Digital invigningshälsning med museichef Patrik Steorn och utställningens curatorer: Anna Bergman, kostymtecknare och dräkthistoriker och Lotta Lewenhaupt, modeexpert . Välkommen att besöka utställningen på egen hand.
Modevärlden som vi känner den idag, fick form i Paris under den senare delen av 1800-talet. Modehus etablerades med namnkunniga modeskapare i spetsen. Arbetet var beroende av ett helt nätverk av allt från spinnerier och väverier, textilgrossister, sömmerskor, tecknare och formgivare. Därtill kom modevisningar, modetidningar och lanseringsfester, vidare till varuhus, butiker och sist men inte minst de kunder som tog till sig modehusens nya stilar och smaker.
Sömmerskan Augusta Lundin (1840–1919) öppnade 1867 Sveriges allra första couture-ateljé, där så kallad fransksömnad var en specialitet – helt enkelt svenska för ”högre sömnad”, alltså haute couture. Hon tog det franska modet till Sverige och hennes kunder i kungahuset, adeln och societeten men även i kulturvärlden och näringslivet gavs möjligheten att följa med i det europeiska modets växlingar.
Utställningen berättar om Augusta Lundins pionjärarbete som kreatör och entreprenör runt sekelskiftet 1900, men tar även fram hantverket och arbetet bakom de praktfulla plaggen. Dräktens sociala roller och de profilerade kunderna ger en levande bild av denna storhetstid för den svenska modehistorien.
Mer än 50 enastående plagg från Augusta Lundins ateljé från 1880-tal till 1930-tal visas i utställningen. Dessutom har miljöer byggts upp som kan ge en upplevelse både av sömmerskornas lokaler och de eleganta kundernas salonger. Några halvfärdiga plagg finns också med för att visa de välarbetade insidorna och ge en glimt av fransksömnadens inre mystik.
Utställningen är producerad gemensamt av Thielska Galleriet, Malmö museer och Göteborgs stadsmuseum.
I samband med utställningen ges en ny bok ut, Augusta Lundin. Haute couture på svenska (Appell förlag 2020). Boken är rikt illustrerad både med historiska bilder och nytagna fotografier.
Utställningen pågår 29 augusti 2020 — 24 januari 2021